20. kol 2012.




Kula grad Zvornik

Gornji grad


Zvornik se prvi put spominje u 1410. godine, i to pod imenom Zvonik, a 1519. pod sadašnjim nazivom Zvornik. Jedna od najznačajnijih, ako ne i najznačajnija historijska građevina u sjeveroistočnoj Bosni je Stari grad iznad Zvornika. Zvornički stari grad (tvrđava) nastao je znatno ranije, vjerovatno u vrijeme kada se na Drini ustalila granica izmedu Srbije i Bosne (to jest u drugoj polovini 13. ili na početku 14. vijeka). Podignut je na pogodnom mjestu gdje Drina polahko izlazi u plodnu ravnicu i gdje su od davnina prolazili i ukrštavali se važni putevi (posebno za Dubrovnik i Vrh Bosnu i dolinom Drine do njenog ušća pa dalje za Sirmijum-Sremska Mitrovica). 


Donji grad

To je doprinijelo da se razvije grad, kao jedan od značajnijih trgovačkih centara. Uporedo sa privrednim razvojem Zvornik dobija sve odlike naprednog gradskog naselja. Zato nije slučajno što su kasnije Osmanlije od njega napravili svoj administrativni centar, odnosno sandžak.  Stari grada sastoji se iz tri međusobno povezana dijela: Donji grad (pored puta Zvornik-Sarajevo), Srednji grad (najstariji dio) i Gornji grad (nalazi se na uzdignutom brdu iznad Zvornika). Tvrđavu nazivaju i Đurđev grad po despotu Đurđu koji je vladao Zvornikom 1433. godine i dosta je uticao na izgled Srednjeg grada tvrđave. Kao i svaka tvrđava i ova ima legendu koja je, kako to legende i nalažu, nevjerovatna i pomalo jeziva. Legendu Starog grada priča nam Mehmed Hudović u knjizi „Zvornik, slike i bilješke iz prošlosti“.


Zvornička kapija

Stari grad priča legendu o „lijepoj vladarici Jerini ili „Prokletoj Jerini“, koja je poput kakve Kirke zvodila mlade junake i, zasitivši ih se, sunovraćala ih kroz tajna vrata s najviše kule u hučnu Drinu. Najzad se namjerila na mladog junaka Vuka Jugovića, koji ju je u posljednjem času zgrabio i sunovratio se zajedno s njom u bezdan. Njoj se pripisuje i podizanje Zvorničkog starog grada, što nema historijsku osnovu.“ Tvđava ili Stari grad trenutno služi i kao „izletište“ brojnim turistima koji tu mogu odmarati i uživati u prelijepom pogledu na Drinu, Zvornik i okolna naselja. 

1902. godina

Nema komentara:

Objavi komentar